historie

HALBERG A/S

I 1850 fødtes Harald Halberg som søn af Hans Nissen Halberg. Hans var skipper, og unge Harald ville gerne følge i sin fars fodspor. Han fik derfor lov at tage med på en sejlads til England som kok, men var ikke søstærk, hvorfor han gik i land, hvilket blev starten på Halberg Koncernen.

For Harald Halberg kom i lære på Schærs Tobaksfabrik i Svendborg, og senere arbejdede han på tobaksfabrikker i både Malmø og København. I Danmark fandtes på den tid et utal af tobaksfabrikker, og i 1887 satte 

Carl Bønnelycke i Svendborg sin tobaksfabrik (grundlagt i 1826) til salg. Harald Halberg slog til og overtog virksomheden i Svendborg, hvor han bosatte sig med sin familie i Møllergade 20, som stadig er i familien Halbergs eje. Harald Halberg og hans hustru Idas to sønner, Einar og Otto Halberg, blev begge ansat i S. Bønnelycke’s Eft., som fabrikken hed dengang. Da Harald Halberg døde i 1919, overtog sønnerne virksomheden og førte den videre under navnet Harald Halberg Cigar & Tobaksfabrik.

Harald Halberg - Tobaks og Cigarfabrik

Einar Halberg og hans hustru Emmys yngste søn Jørgen, født i 1915, kom i lære hos cigarfabrikant Ludvig Lundbye Tørring i Odense og senere hos P. Wulff i København. I 1939 drog Jørgen Halberg til Amerika for at fortsætte sin tobaksuddannelse, og imens han var der, brød 2. Verdenskrig ud, så Jørgen Halberg måtte blive i 6 år, hvorefter han kom hjem til Svendborg og startede i familievirksomheden.

I begyndelsen af 1950’erne introducerede Jørgen Halberg markedet for en helt ny type pibetobak under navnet Mac Baren. Den nye pibetobak gjorde så stort indtryk på alverdens piberygere, at virksomheden blev synonym med Mac Baren, og ‘Made in Denmark’ blev forbundet med pibetobak af højeste kvalitet.

Brandet var så stærkt, at virksomheden senere skiftede navn til Mac Baren. Jørgen Halberg, som skabte Mac Baren, døde i oktober 1995.

Jørgen Halbergs ældste søn Henrik Halberg, født i 1950, blev medejer af virksomheden i 1971. Henrik Halberg grundlagde gennem tobaksuddannelse i USA, Mexico og Brasilien og gennem rejser på tobaksopkøb med sin far, sit indgående kendskab til råtobak. Denne ekspertviden bruges stadig aktivt ved tilblivelsen af de mange blandinger, som fremstilles på fabrikken på Porthusvej i dag. Mac Baren eksporterer i dag til mere end 70 markeder verden over.

Henrik Halberg var indtil sin bortgang i januar 2021 hovedaktionær i Halberg A/S, som ejes af Harald Halberg Holding, hvor også Henrik Halbergs søskende og femte generation af familien er medejere. Familievirksomheden er nu en koncern med adskillige selskaber inden for tobak, hotelvirksomhed, erhvervsbeklædning og ejendomsadministration. Læs mere om de enkelte forretningsområder via menuen.

I maj 2021 satte Frederik Harald Halberg, 5. generation i familievirksomheden, sig i direktørstolen.

I maj 2024 overtager Jesper Uggerhøj rollen som Adm. Direktør i Halberg A/S efter Frederik Halberg. 

 

rederik Harald Halberg

Frederik Harald Halberg

Ovenstående tekst er bl.a. korte udsnit af bogen ”Tobak til Tiden”, som handler om Halberg-slægten og virksomhedens historie. Har du lyst til at læse mere, kan bogen, udgivet i samarbejde med Svendborg Museum, lånes på landets biblioteker.

HALBERG HOTELS

Einar Halberg, som en overgang var Svendborg’s borgmester, havde i 1950’erne været inddraget i arbejdet med at få del i USA’s Marshall-hjælp, hvilket havde ført til, at der blev givet penge til opførelse af et stort, moderne hotel i byen, Hotel Svendborg.  25 år senere trængte hotellet til en håndsrækning, og Jørgen Halberg købte det i 1979 for at bevare byens hotel. Dermed var den første investering i et hotel en realitet. Investeringen skete i ligeså høj grad med hjertet som med økonomisk gevinst for øje, og den økonomiske håndsrækning er stadig i dag karakteristisk for Halbergs måde at drive virksomhed på. Vi tager et socialt og et lokalt ansvar.

Siden er også Hotel Garni ved banegården i Svendborg kommet til, og i 2011 købte Halberg det daværende Hotel Kronprins Frederik i Fredericia. Dermed var Halberg Hotels A/S skabt med visionen om gennem udvikling og opkøb at skabe en gruppe af individuelle hoteller, som er erhvervslivets, og feriefolkets foretrukne valg, fordi man her føler sig velkommen og oplever personlig betjening, og bliver genkendt, når man kommer tilbage.